„Există o problemă care va modela cel mai dramatic cursul acestui secol și anume amenințarea urgentă a schimbărilor climatice.” – Barack Obama

Apreciezi suficient de mult fermierii? Munca lor grea și orele lungi pe care le depun pentru ca noi să avem mâncare pe masă?

Cu toate acestea fermierii nu sunt printre cei mai apreciați muncitori din România din păcate. Trebuie să ridicăm un semn de întrebare asupra acestei probleme și să ajutăm lumea din jurul nostru să conștientizeze importanța lor în viața noastră de zi cu zi.

Presiunile asupra guvernului trebuie să fie tot mai dese, avem nevoie să investim și ajutăm mai mult fermieri, astfel încât aceștia să ne poată oferi fructe și legume proaspete, sănătoase și la prețuri corecte.

Deși fermierii se confruntă adesea cu numeroase obstacole pentru a se asigura că recoltele sunt bine îngrijite, o amenințare suplimentară care a devenit tot mai îngrijorătoare în ultima perioadă este încălzirea globală.

Fără alte introduceri, în articolul de astăzi vom discuta cum schimbările climatice au afectat agricultura în ultimele decenii și cum vor continua să reprezinte o problemă dacă nu va fi oprită.

Cei mai buni profesori disponibili
Să începem

Afectează încălzirea globală agricultura?

dry conditions
Seceta și lipsa apei potabile vor afecta drastic agricultura în următorii ani. (Sursa:Unsplash)

Da. Răspunsul scurt este că schimbările climatice și încălzirea globală afectează negativ agricultura și creșterea plantelor.

Oamenii de știință și specialiștii de mediu au descoperit că producția de plante nu mai este ce era odinioară și că au avut loc schimbări în modul în care legumele și fructele cresc pe întreaga planetă.

Fermierii se confruntă cu provocări tot mai mari pentru a face față dezastrelor naturale și pentru a se asigura că producția agricolă rămâne stabilă.

Deoarece prețul alimentelor proaspete este rezultatul raportului dintre cerere și ofertă, nu este surprinzător că atunci când schimbările climatice lovesc și cauzează probleme serioase în natură, costul producției crește.

Următoarea este o listă de alimente populare care sunt deja afectate de schimbările climatice:

  • Grâu,
  • Afine,
  • Sardine,
  • Migdale,
  • Năut,
  • Migdale,
  • Vin,
  • Scoici Saint-Jacques,
  • Piersici,
  • Porumb,
  • Cafea,
  • Orez.

Unele dintre alimentele menționate mai sus, cum ar fi grâul și orezul, sunt produse de bază în bucătăriile multor țări. Prin urmare, fermierii și guvernele trebuie să găsească rapid soluții înainte ca schimbările climatice să facă imposibilă cultivarea alimentelor esențiale.

Dar te întrebi poate: cum depind agricultura și creșterea plantelor de climă? Citește subtitlul următor pentru a afla mai multe!

Cum depind agricultura și fermele de climă?

Pentru cei mai mulți dintre noi care nu avem „degete verzi” și nu avem nicio idee despre procesul de cultivare a plantelor și recoltelor, ne putem întreba cum depinde agricultura de climă.

Totuși, merită menționat că o agricultură de succes este rezultatul unui climat stabil și sănătos, ceea ce acum devine dificil din cauza încălzirii globale.

Deși agricultura modernă a devenit mai productivă și eficientă datorită progreselor rapide în tehnologie, este totuși necesar să depindem de climă pentru ca recoltele să crească.

Următoarea listă arată cum agricultura și creșterea plantelor continuă să depindă de clima din jurul nostru:

  • Plantarea, maturarea și recoltarea fructelor și legumelor necesită tipare sezoniere stabile
  • Creșterea animalelor depinde de cantitatea potrivită de hrană, apă, temperatură și umiditate pentru a se dezvolta și a produce rezultate
  • Un climat previzibil ajută fermierii să știe ce dăunători și boli se vor răspândi și, astfel, cât timp și resurse trebuie alocate pentru erbicide și insecticide
  • Puțini oameni realizează că, după recoltare, tiparele de temperatură și vreme afectează depozitarea și transportul alimentelor înainte ca acestea să ajungă pe farfurie

Clima noastră este fragilă, iar creșterea și recoltarea cu succes a plantelor este și mai fragilă; prin urmare, nu ne surprinde faptul că, odată cu schimbările climatice, ne confruntăm cu probleme de producție și aprovizionare sub medie.

Modurile prin care schimbările climatice afectează agricultura la nivel mondial

affecting crops
Din cauza schimbărilor climatice și a fluctuațiilor rapide ale vremii, există furtuni de grindină care afectează culturile. (Sursa:Unsplash)

Un aspect important al economiei și al calității vieții în aproape toate țările, agricultura și creșterea plantelor reprezintă o parte esențială a existenței noastre.

Adevărul este simplu: fără fermierii care cultivă și recoltează plantele, nu am avea alimentele necesare pentru a fi sănătoși.

Prin urmare, deoarece agricultura și practicile ei trebuie protejate cu orice preț, vom analiza impactele negative ale schimbărilor climatice asupra agriculturii.

Seceta

Deoarece tiparele ploilor și resursele de apă au fost afectate la nivel global de creșterea încălzirii globale, fermierii s-au confruntat cu secete intense care fac ca plantele lor să se usuce și să moară.

Apa este viață, iar fără apă, plantele nu pot crește.

Acolo unde nu există apă, solul se usucă și plantele nu pot prospera. De asemenea, sistemele de irigații pot să nu fie eficiente dacă nu există suficientă apă disponibilă.

Temperaturi extreme

Un alt efect secundar al încălzirii globale observat de oamenii de știință îl reprezintă temperaturile extreme care apar dintr-un loc în altul. La începutul fiecărui an apar rapoarte că anul precedent a înregistrat cele mai ridicate temperaturi din istorie.

Deși plantele au nevoie de căldură și umiditate pentru a crește, valurile de căldură drastice afectează grav recoltele și animalele. De exemplu, căldura excesivă poate provoca infecții și boli la animale sau poate duce la moartea vacilor și porcilor atunci când este prea cald.

De asemenea, când este prea cald în timpul zilei, temperaturile nocturne cresc și împiedică precipitațiile, ceea ce poate duce la înflorire prematură, distrugând recoltele și făcându-le inutilizabile.

Dezastre naturale

Unul dintre principalele motive pentru care oamenii încep să recunoască că schimbările climatice reprezintă o problemă este apariția dezastrelor drastice, cum ar fi tornadele, inundațiile, uraganele, grindina și furtunile de zăpadă, care se produc mai intens decât înainte.

Dezastrele naturale au efecte dăunătoare asupra recoltelor, animalelor și pescăriilor. Cum se întâmplă asta? De exemplu, o furtună cu grindină poate distruge complet livezile de portocali sau mere. De asemenea, uraganele pot distruge pescăriile offshore și porturile, provocând întârzieri în producția de pește.

Este trist să spunem, dar mulți fermieri au fost afectați de dezastre naturale în ultimii ani.

Creșterea dăunătorilor

Pe măsură ce încălzirea globală continuă și temperatura medie a Pământului crește, cresc și riscurile generate de ciuperci, dăunători și buruieni la ferme. Dăunătorii care consumă plantele prosperă în condiții de căldură și, în scurt timp, fermierii pot pierde întreaga recoltă dacă nu au fost folosite pesticide.

Creșterea nivelului de dioxid de carbon

Deși nivelurile mai mari de CO2 pot avea uneori efecte pozitive asupra recoltelor, în prezent cantitatea de dioxid de carbon din atmosferă este prea mare pentru a produce și crește recolte sănătoase. De exemplu, dacă temperatura depășește nivelul optim al unei culturi și dacă nu există suficientă apă și nutrienți disponibili, nivelurile de CO2 cresc și acest lucru a fost asociat cu reducerea conținutului de proteine și azot în anumite culturi, ceea ce duce la pierderea calității.

Este important de precizat că toate impacturile negative menționate mai sus afectează nu doar culturile, ci și animalele și pescăriile din întreaga lume.

Dar există vreo soluție? Următorul subtitlu arată cum se adaptează fermierii la circumstanțele mereu schimbătoare.

Cum se adaptează fermierii la schimbările climatice?

growing plants
România a început să întregistreze din ce în ce mai ulte momente secetoase sau temperaturi extreme care pun capăt recoltelor sănătoase, (Sursa:Unsplash)

Unul dintre cele mai remarcabile lucruri la oameni și plante este cât de rezilienți și adaptabili sunt. Capacitatea de a se ajusta la circumstanțe schimbătoare este ceva extraordinar, pe care oamenii de toate rasele și din toate sectoarele îl pot face. Prin urmare, deoarece schimbările climatice nu sunt ceva nou, fermierii și agricultorii au fost obligați să își adapteze metodele pentru a garanta că producția alimentară continuă fără întrerupere.

Următoarea listă arată câteva moduri prin care fermierii și experții în agricultură se adaptează pentru a continua să cultive recolte în condiții mai puțin favorabile cauzate de încălzirea globală:

  • Încercarea de a lucra plante noi, și dezvolta noi soiuri de plante
  • Găsirea de noi modalități pentru a asigura aprovizionarea constantă cu apă și testarea sistemelor de irigații de ultimă generație
  • Utilizarea de inputuri precum noi tipuri de îngrășăminte, metode de arat, uscarea cerealelor și alte operațiuni de câmp care să promoveze recolte mai rezistente în orice sezon
  • Generarea de idei pentru gestionarea riscului de incendiu pentru culturi și implementarea de noi măsuri pentru siguranța plantelor

Este important de precizat că lista de mai sus a fost identificată și stabilită de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) pentru a oferi fermierilor din întreaga lume directive cu care să lucreze în aceste vremuri dificile pentru planeta noastră.

Fermierii merită și mai multă apreciere pentru flexibilitatea lor, deoarece au demonstrat că sunt experți în planificare și în gestionarea incertitudinii.

În articolul de astăzi am evidențiat modul în care agricultura este afectată de schimbările climatice în prezent. Deși situația poate părea uneori destul de sumbră, datorită faptului că fermierii sunt rezistenți și adaptabili, există metode garantate de a menține creșterea produselor în lumea instabilă în care trăim. Incearca acum sa descoperi mai multe despre acest subiect prin meditatiile disponibile pe platforma noastra.

Ți-a plăcut acest articol? Lasă o notă!

5,00 (1 rating(s))
Încarc...

Marinescu Ramona